logo

XVIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Nap pályája és a csillagképek

1. Mert amikor a Kos jegyébe lép és a nyolcadrészt meghaladja, akkor a tavaszi napéjegyenlőséget kelti. Amikor a Bika farkához és a Pleiádok csillagképéhez érkezik, amelyikből a Bika első fele nyúlik ki, a világtérnek a felénél nagyobb térsége felé siet, az északi részek felé haladva. Amikor a Pleiádok felkeltekor a Bikából az Ikrekbe lép, még inkább emelkedik a föld felett, és meghosszabbítja a nappalokat. Azután, amikor az Ikrekből a Rákba lép, aminek a legrövidebb a szakasza az égen, s mikor a nyolcadrészéhez ér, beteljesíti a napforduló idejét, majd továbbmenve az Oroszlán fejéhez és melléhez érkezik, mivel e részek még a Rákhoz tartoznak.

2. Az Oroszlán melléből és a Rák határaiból kijutva pedig a Nap az Oroszlán többi részén fut végig, rövidíti a napokat és keringését, s olyan futáshoz tér vissza, amely az Ikrek-belihez hasonló. Akkor az oroszlántól átlép a Szüzbe, s előrehaladva a ruhája öbléig, összevonja pályája ívét, s futásának mértékét ahhoz igazítja, amilyen a Bika jegyében volt. A Szűzből pedig ölén áthaladva, s ez már a Mérleg első része, a Mérleg nyolcadában beteljesíti az őszi napéjegyenlőséget. Ez a pálya azzal a körrel egyenlő, amely a Kos jegyére esett.

3. Mikor pedig a Nap a Pleiádok elhagyása után a Skorpió jegyébe lép, a déli részekre futva, rövidíti a nappalok hosszúságát. Amikor a Skorpióból előrehaladva a Nyilasba lép a combjánál, még szűkebb nappali pályát fut be. Amikor pedig a Nyilas combjaitól kezdve, ami már a Bakhoz tartozik, belekezd annak a nyolcadába, a legrövidebb égi szakaszt futja be. Ezért rövidsége miatt a legrövidebb napnak és téli napfordulónak nevezik. A Bakból pedig a Vízöntőbe átlépve, növeli a nappal hosszát, és egyenlővé teszi a Nyilas-belivel. Amikor a Vízöntőből átlép a Halakba és a Favonius fúj, futása olyan, mint a Skorpióban. Így a Nap e jegyeken körben áthaladván a meghatározott időkben növeli vagy csökkenti a nappalok és az órák hosszát.

Most az egyéb csillagokról fogok szólni, arról, hogy melyek vannak a csillagképek övétől jobbra és balra, a világ déli és északi részén alakzatokba rendezve.