logo

XVIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Előszó a IV. könyvhöz.

1. Amikor észrevettem, Imperator, hogy sokan hagytak ránk az építészetről tanításokat és magyarázó iratokat, de nem rendszeresen, hanem csak belekezdve, mintegy kallódó részekként, én méltó és igen hasznos dolognak véltem, hogy előbb a tudomány testét tökéletes rendszerbe hozzam, és az egyes könyvekben az egyes fajták fent írt sajátosságait kifejtsem. Így hát, Caesar, az első kötetben arról értekeztem neked, mi az építészet hivatása, s hogy milyen dolgokban kell jártasnak lennie.
A második könyvben azoknak az anyagoknak tulajdonságait ismertettem, amelyekből az épületek készülnek, a harmadikban pedig a templomok dispositiójáról, változatos fajtáikról írtam, s hogy milyen és hány rendjük, formájuk van, és hogy az egyes rendekben milyenek a distributióik.

2. A három formából, amelyeknek a modulusok arányai révén igen finom méreteik vannak, az ión rend szokásait ismertettem. Most ebben a könyvben a dór és a korinthoszi rendről fogok szólni, és kifejtem különbségeiket és sajátosságaikat.