logo

XVIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A templomok fekvése

1. A világtájakat pedig, amerre a halhatatlan istenek templomainak nézniük kell, úgy kell megválasztani, hogy ha nincs semmilyen akadályozó ok és szabad a döntésünk, a templom és a cellában elhelyezkedő szobor az esti égtáj felé tekintsen. Így azok, akik az oltár elé járulnak áldozni vagy szertartást végezni, a keleti égtáj felé nézzenek, és az istenszoborra, amely a templomban áll. És így, amikor fogadalmakat tesznek, lássák az oltárt is, a keleti eget és a szobrokat magukat is, amelyek úgy tűnnek, mintha keletről szemlélnék a könyörgőket és áldozókat, mivel az istenek valamennyi oltárának úgy látszik, kelet felé kell néznie.

2. Ám ha a hely természete másként akarja, akkor az irányok meghatározását úgy kell megváltoztatni, hogy az istenek templomaiból a városfalak minél nagyobb része áttekinthető legyen. Továbbá, ha a templomfolyó mentén áll, ahogy Egyiptomban a Nílus partjain, helyesnek látszik, hogy a folyó partjaira nézzen. Hasonlóan, ha az istenek templomai közutak környékén vannak, úgy rendezzük el őket, hogy az arra haladók megpillanthassák és láttukra tiszteleghessenek előttük.