logo

XXIV Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A templomok alapozása

1. Eme építmények alapjait, ha meg lehet találni, a szilárd talajból és a szilárd altalajig kell ásni, annyira, amennyi arányosnak látszik a munka nagyságával, s az egész alapot minél szilárdabb falazattal kell kitölteni. Es a föld színe felett, az oszlopok alá építsünk a leendő oszlopoknál másfélszer vastagabb falakat, hogy az alsó rész erősebb legyen a felsőnél. Ezt sztereobatésznek hívják, mert terhet visel. A lábazatok előugrásai ne nyúljanak ki a szilárd falon kívülre; ugyanígy kell tartani a felmenő fal vastagságát is. Közeiket pedig be kell boltozni, vagy döngölt földdel kell szilárdítani, hogy megtartsák távolságukat.

2. Ha viszont nem találunk szilárd altalajt, hanem a hely a mélységig laza vagy ingoványos, akkor azt a helyet fel kell ásni és kiüríteni, és perzselt éger-, olajfa, vagy tölgycölöpöket kell beleverni. A cölöpöket gépekkel minél sűrűbben kell beverni, a cölöpök közötti réseket faszénnel eltömni és aztán az alapokat igen szilárd falazattal kell kitölteni. Ha pedig az alapok vízmérték szerint326 elkészültek, el kell helyezni a sztülobatészeket.

3. A sztülobatészek fölött oszlopokat kell elhelyezni, ahogyan fentebb írtam, vagy püknosztülosznak, - mint a püknosztülosz templomokon - vagy szüsztülosznak, vagy eusztülosznak, ahogyan fent írtuk és meghatároztuk. Az araiosztülosznál pedig mindenki szabad tetszése szerint rendezi el. Ám a peripterosznál úgy kell az oszlopokat elhelyezni, hogy ahány oszlopköz van a homlokzaton, kétszer annyi oszlopköz legyen az oldalakon, mert így lesz az épület hosszúsága szélességének kétszerese. Mert azok, akik az oszlopokat kettőzték meg, nyilvánvalóan tévedtek, hiszen úgy látszik, hosszában eggyel több oszlopköznyi nyúlik előre a kelleténél.

4. A lépcsőket a homlokzaton úgy kell mindig páratlan számúra elrendezni, hogy aki az első lépcsőre jobb lábbal lép, az fent a templomba is jobb lábbal lépjen. A lépcsőfok vastagságát pedig szerintem úgy kell megválasztani, hogy % lábnál magasabbak és % lábnál vékonyabbak ne legyenek; így a felmenetel sem lesz fárasztó. A lépcsőfokok mélysége viszont ne legyen kisebb másfél lábnál, se több mint két láb. És ha a templom körül is lépcsőzet lesz, ugyanilyen módon kell készíteni.

5. Ha viszont a templom körül három oldalon podiumot kell készíteni, úgy kell tervezni, hogy a talplemezek, lábazatok az oszloptörzsek, párkányok és a kümák megfeleljenek a sztülobatésznek, amely az oszlopok lábazatai alatt lesz. Asztülobatészt pedig úgy kell kiegyenlíteni, hogy középen különböző méretű rátétektől magasabb legyen, mert ha vízmérték szerint irányítjuk, szemre homorúnak látszanék. Azt pedig, hogyan készüljenek az ehhez alkalmas rátétek, e könyv végén rajz és leírás fogja bemutatni.