logo

XVIII Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A kétféle fenyőfa

1. Az Appennini-hegység első vonulatai a Tirrén-tengertől az Alpok és Etruria széle között indulnak. Ennek a hegységnek a gerince pedig ívet alkot, és miközben középső hajlatával majdnem érinti az Adriai-tenger partját, vonulatai a tengerszorosig elérnek. Ekként innenső íve, amely Etruria és Campania vidékeire lejt, napos természetű, mivel állandóan szemben van a nap pályájával.
Túlsó része viszont, amely a felső tenger felé hajlik, s északi égtájnak van alávetve, örökösen árnyékban és homályban van. Ezért azok a fák, amelyek ezen az oldalon nőnek, a nedvességtől táplálva nemcsak igen nagyra nőnek, hanem mivel ereik is telten duzzadnak a bőséges nedvtől, telve vannak folyadékkal. Ha pedig kivágva és széthasítva elvesztették életerejüket, ereik keménységét kiszáradva is megőrzik, a ritkulás által üregessé és erőtlenné válnak, s ezért az építkezésben sem lehetnek tartósak.

2. Azok pedig, amelyek a nap pályája felé néző helyeken nőnek, mivel az ereik közötti részen nincsen ritkulás, a szárazságtól kiszikkasztva megszilárdulnak, hiszen a nap nem csupán a földből, hanem a fákból is kiszívja a nedveket. Ezért a napos tájon élő fákat a sűrű, tömött erek megszilárdítják, s mivel a nedvességtől nem ritkák, amikor épületfává dolgozzák fel őket, tartósan nagy hasznot adnak. Ezért a napos helyekről szállított alföldi fák jobbak, mint azok, amelyeket a felföldről, az árnyékos vidékekről hoztak.

3. Amennyi szellememtől telt, mindent elmondtam a nyersanyagokról, amelyeket szükséges előkészíteni az építkezéshez és arról, hogy a természet elemeinek milyen keveredése figyelhető meg bennük, és hogy egyes fajtáikban milyen jó tulajdonságok és hibák vannak, hogy ezek ne legyenek ismeretlenek az építkezők előtt. Így azok, akik követni tudják e tanítások előírásait, okosabbak lesznek, s az építkezéseken az egyes fajták használatát meg tudják választani.
Tehát mivel már szóltam az előkészületekről, a következő könyvekben magukat az épületeket fogom tárgyalni. Először is a halhatatlan istenek szentélyeiről és ezek szimmetriájáról és arányosságáról fogok a következő könyvben írni, ahogyan ezt a sorrend kívánja.