logo

X December AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Állattan

Az állatok nagyjából ugyanolyan szerepet töltöttek be az ókori ember életében, mint napjainkban. A görögöknél ugyanazokat a háziállatokat találjuk meg, mint nálunk. A tyúk Perzsiából került a görögökhöz; Arisztotelész még perzsa madárnak nevezi. A kakasok harcias természete is hamar szemükbe ötlik, s gyakran rendeznek kakasviadalokat.
A rómaiak továbbfejlesztik ezt a szórakozást; ők mára fürj- és fogolyviadalokat is nagyon kedvelik. A görögök ismerik jól a tevéket is, de az elefántnak Arisztotelész még csak az ázsiai fajtáját említi. Az afrikai elefántok a punok révén válnak ismeretessé Itáliában.

A ragadozó madarakat betanítva vadászatoknál használták fel, különösen a vércsét és az ölyvet. A ragadozó nagy vadak viszont az amfiteátrumi állatviadalok közkedvelt szereplői voltak. Az amfiteátrum porondján megtaláljuk az oroszlánt, a tigrist, a párducot, az elefántot, a medvét, sőt a vízilovat is.

Az állattan első tudományos rendszerezője a görögöknél Arisztotelész volt, aki igen kiterjedt kutatómunkát végzett, s kb. 500 állatfajt ismert. A rómaiaknál ismét az idősebb Plinius hatalmas művére kell hivatkozni, amely ha új utakat nem mutatott is a kutatás számára, mégis összefoglalta legalább mindazt, amit abban a korban tudtak.Majoros József