logo

IX Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Ismernie kell a történelmet is

1. Mindenekelőtt pedig bőséges példaanyagot gyűjtsön a szónok mind a régi, mind az újabb időkből, mégpedig úgy, hogy ne csupán történeti művekből vett vagy a szóhagyományban mintegy szájról-szájra szálló és a mindennapi életben előforduló eseteket ismerje, hanem azt se hagyja figyelmen kívül, amit híresebb költők kitaláltak.

2. Mert az előbbiek tanúbizonyságok és korábbi ítéletek szerepét töltik be; az utóbbiak hitelét pedig vagy a régiségük biztosítja, vagy pedig úgy fogadják el őket mint nagy emberek életbölcsességeit. Tudjon tehát minél több ilyen példát; hiszen az öregeknek is azért van nagyobb tekintélyük, mert elhisszük, hogy többet tudtak és többet láttak, ahogyan ezt Homérosz is igen gyakran tanúsítja. De azért nem kell ám kivárnia a késő öregséget, mert a tanulás annyit adományoz nekünk, már ami az események ismeretét illeti, mintha az elmúlt századokat is végigéltük volna.Adamik Tamás fordítása