logo

IX Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A könyv újdonsága - a szónok alakja és tevékenysége

1. Elérkeztem tervezett munkám messze legnehezebb részéhez. Ha ennek súlyát már vállalkozásom elején annyira sejtettem volna, mint amennyire most munka közben érzem, hogy összenyom, bizony korábban felmértem volna erőimet. De eleinte féken tartott a szégyen, hogy nem teljesítem, amit megígértem, majd — noha szinte fejezetről fejezetre növekedett a kín — minden nehézség ellenére kitartottam, nehogy kárba vesszen az, amit már elvégeztem.

2. Amiért is most, jóllehet nagyobb teher nyomaszt, mint valaha, mégis munkám végét szem előtt tartva elhatároztam, hogy inkább meghalok, mintsem elveszítsem a reményt. Megtévesztett az, hogy könnyebb anyagokkal kezdtem, majd hajómat a feltámadó széllökések egyre messzebbre sodorták, mégis olyasmit fejtegettem, amit mindenki ismer, és a szónoki mesterség legtöbb írója már tárgyalta, ezért még mindig nem jutottam távolabb a parttól, és sokan voltak körülöttem, akik szinte ugyanazokra a szelekre merészelték bízni magukat.

3. Amikor azonban az ékesszólás legújabban feltárt és igen kevesek által érintett elméleteibe fogtam, akkor csak kevesekre akadtam, akik a kikötőtől ilyen messze merészkedtek volna. Ám csak akkor kezdtem érezni igazán, mennyire a mély tengerre sodródtam, amikor a szónok, akit kiképeztem, a szónoklás tanítóitól kibocsátva, már vagy saját lendületétől halad előre, vagy a bölcsesség szentélyéből keres magának nagyobb segítséget.

4. Most már „mindenütt égbolt, mindenütt tenger." Úgy tűnik, egyedül M. Tulliust látjuk e mérhetetlen térségű vizeken, aki maga is, ámbár elég nagy és jól felszerelt hajóval szállt erre a tengerre, bevonja vitorláit, az evezőit visszafogja, és megelégszik azzal, hogy csak azt a stílusnemet írja le, amelyet a tökéletes szónoknak használnia kell. Vakmerőségünk azonban megpróbálja még jellemmel is felruház ni, és kijelöli feladatait is. Így előttem járót nem követhetek, mégis egyre messzebb kell mennem, amerre a témám vezet.

5. Mert hát helyeselhető, ha tisztességes dolgokra vágyakozunk, és nem féktelen merészség megkísérelni azt, amiért elnézést remélhetünk.Adamik Tamás fordítása