logo

IX Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Hogyan javítsunk

1. Most következik munkánk messze leghasznosabb szakasza, a javítás: nem ok nélkül tartják úgy, hogy az íróvessző akkor is fontos munkát végez, amikor kihúz valamit. A javítás pedig betoldásból, törlésből, változtatásból áll. Viszonylag könnyű és egyszerű annak eldöntése, hogy mit kell pótolnunk, mit kell elvetnünk, ellenben a dagályosság visszaszorítása, a közönséges stílus megnemesítése, a terjengősség megnyirbálása, a kusza részek világos tagolása, a szétesők rendbe szedése kétszeres küszködést jelent, hiszen egyrészt el kell vetnünk azt, amit korábban jónak tartottunk, másrészt olyan megoldást kell találnunk, amilyet korábban nem sikerült.

2. Nem kétséges, hogy a javítás legjobb módja írásunkat egy darabig pihentetni, hogy idő múltával úgy vehessük kézbe, mintha akkor látnánk először, s nem is mi írtuk volna: ily módon friss alkotásunk nem lophatja be magát a szívünkbe, mint valami bájos újszülött.

3. De erre sincs mindig lehetőség, kivált a szónok esetében, aki lépten-nyomon arra kényszerül, hogy beszédét sürgős használatra írja meg, másfelől pedig a javítgatásnak is megvan a maga határa. Vannak ugyanis, akik minden írásukat azzal a szent meggyőződéssel szedik elő újból, hogy nyüzsögnek benne a hibák, s mintha istentelenség volna már elsőre sikerülten fogalmazni, minden más megoldást jobbnak gondolnak, s ezt annyiszor csinálják, ahányszor az adott írást kézbe veszik, mint holmi orvosok, akik az egészséges végtagokat is leoperálják. Ennek az lesz a vége, hogy a művön ronda forradások éktelenkednek, kivérzik, s a nagy műgond csak tovább ront rajta.

4. Nem árt, ha olykor kedvünkre valónak, vagy legalább elfogadhatónak tartjuk, amit írtunk, hogy a csiszolgatás csak finomítson rajta, de ne koptassa el teljesen. Mert ha azt halljuk, hogy Cinna kilenc álló esztendeig írta a Smyrnát, vagy hogy Iszókratész a legóvatosabbak szerint is tíz évig dolgozott a Panégürikoszon, a szónok szempontjából ennek egyáltalán nincs jelentősége, mert ha a szónok ilyen lassú volna, az általa nyújtott szolgálat nem érne semmit.Simon L. Zoltán fordítása