logo

XV Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A kínvallatás .

Ugyanígy vagyunk a kínvallatással, amely a leggyakrabban használt bizonyítási mód. Az egyik fél szerint ugyanis az igazság bevallásának szükségszerű eszköze a kínzás, a másik szerint azonban a hamis tanúzás oka, mert egyesek tűrőképességük miatt könnyen, mások gyengeségük miatt szükségszerűen hazudnak. Miért kellene több szót vesztegetni rá? Hiszen tele vannak vele a régi és az újabb szónokok beszédei.

2. Mégis e téren is minden egyes pernek vannak sajátos vonásai. Mert akár arról lesz szó, hogy kínvallatást alkalmaznak, nagyon sokat számít majd, hogy ki és kit követel vagy ajánl erre, továbbá ki ellen és milyen okból. Vagy ha megtörtént már, ki vezette, kit és hogyan kínoztak meg? Hihető dolgokat mondott-e, következetes volt-e, kitartott-e abban, amit elkezdett, vagy a fájdalom hatására megváltoztatott valamit. Ha igen, a vallatás első felében vagy a kínzás előrehaladtával? Efféle megfontolások — mindkét fél részéről — annyira sokfélék lehetnek, mint amilyen változatos a valós helyzet.
Adamik Tamás fordítása