logo

XVIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A kifejezésmód, a stílus

1. Nos, amit a görögök phraszisznak, azt latinul elocutiónak mondjuk. Ezt egyes szavakban vagy szókapcsolatokban vizsgáljuk. Az egyes szavakban arra kell ügyelni, hogy latinosak, világosak, ékesek legyenek, illőek ahhoz, amit ki akarunk fejezni. A szókapcsolatokban pedig arra, hogy helyesek, illően elrendezettek és alakzatosak legyenek.

2. Amit azonban a latinosságról és a nyelvhelyességről kívántunk elmondani, azt már előadtuk az első könyvben, amikor a nyelvtanról beszéltünk. Ott azonban csak arra figyelmeztettünk, hogy hibátlan legyen. Itt helyénvaló arra inteni, hogy a legkevésbé se legyen vidékies vagy idegen. Sok olyannal találkozhatsz, akiknek van beszédkészségük, mégis inkább különlegesen beszélnek, mint latinul. Ilyen alapon nevezte egy attikai öregasszony Theophrasztoszt egyetlen szó keresett kiejtése miatt idegennek, pedig hát igencsak ékesszóló volt."
Amikor pedig az megkérdezte, honnan gondolja ezt, az öreg hölgy azt válaszolta, hogy abból az egyetlen jelből, hogy túlzottan attikai stílusban beszél. De Titus Liviusban is, a csodálatosan ékesen szóló férfiban is észrevett Asinius Pollio valamiféle pataviumi vonást. Ezért, ha lehetséges, minden szavunk, hangunk Róma városának illatát árassza, hogy beszédünk teljesen rómainak tűnjék, ne pedig polgárjoggal szerzettnek.Adamik Tamás fordítása