Tizenkettedik könyv.
- A vilica kötelességei és feladatai
- Hogyan lesz a romlott borból ecet
- Az erős sós léről
- Milyen zöldségeket kell eltenni
- Savanyú aludttej készítése.
- A saláta eltevése
- A ciróka
- A hagyma eltevése
- A hagyma eltevése
- A som és a szilva eltevése
- A körte, alma és a többi gyümölcsfajta eltevése
- A méhkasok kiürítése (herélése)
- A mézes víz (mella) és a méhser (mulsa) készítése
- A méhseres víz elkészítése
- Sajt eltevése házi használatra
- Alma és körte aszalása napon
- A füge megaszalása
- Az aszú szőlő
- Mit kell előkészíteni a szürethez
- A sűrűre főzött must készítése
- A bor ízesítése kátrányozással
- A bor fűszerezése másként
- Az édes bor készítése.
- Így tesszük el a sajtot.
- A zöld olaj készítése