logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Az ökrök takarmánya az egyes hónapokban

A felügyelőnek tudnia kell, hogy egy pár igavonó ökörnek minden egyes hónapban, naponta mit kell adnia. Ezért ennek a gondozásnak a módját is ideiktatom.

99. Január hónapban adjunk polyvát megáztatott lednekkel, 6 sextariust, vagy polyvát összezúzott csicseriborsóval, fél modiust, vagy takarmányos kosárban 20 modius falombot, vagy polyvát, amennyit megesznek, és 20 font szénát, vagy bőségesen zöld lombot, tölgyet vagy babért, ami mindebből a legjobb, száraz, árpás takarmánygabona keveréket. Február hónapban ugyanezt, márciusban szintén, vagy ha dolgozniuk kell, akkor 50 font szénát.

100. Áprilisban tölgy vagy nyárfalombot, elsejétől tizenharmadikáig, vagy polyvát, vagy 40 font szénát. Májusban adjunk takarmányt bőségesen, június elsejétől falombot, júliusban úgyszintén, augusztusban ugyancsak, vagy pedig lednek polyvát 50 fontot. Szeptemberben bőségesen kapjanak falombot, októberben lombot és fügefalevelet.

101. Novemberben a hónap tizenharmadikáig falombot vagy fügefalevelet, egy kosárnyit, tizenharmadika után egy modius makkot polyvával összekeverve, és egy modius megáztatott csillagfürtöt polyvával keverve, vagy megérett takarmánygabona keveréket. Decemberben száraz falombot, vagy pedig polyvát fél modius megáztatott lednekkel összetörve, vagy fél modius csillagfürtöt megáztatva, vagy egy modius makkot, ahogyan fentebb mondtam, vagy vegyes takarmánygabonát.
Fordította: Hoffmann Zsuzsanna