logo

XXVIII Junius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

C. Gracchus földreform kísérlete

Nagy politikai gyakorlat, éleslátás, körültekintés jellemezte a reformert, emellett kitűnő szónok is volt. A hagyomány szerint 17 törvényjavaslatot terjesztett be, amelyekben megpróbálta képviselni a kisbirtokosok, a szövetségesek és a lovagok üyyét egyaránt. Visszaállította a földosztó bizottságot, bíráskodási jogkörével együtt. Öt azonban elgáncsolta a senatusi oppozíció a colonia alapítási javaslata kapcsán.
Az ellene felbérelt hivatali kollégája, Livius Drusus túllicitálta Gracchus javaslatát, és elhódította annak híveit. Bár C. Gracchus 70 nap alatt megszervezte a karthágói coloniát, a következő évre nem hosszabbították meg hivatalát. L. Opimius consul rendkívüli teljhatalmat kapott a válság rendezésére, érvénytelenítették Gracchus colonia alapítási javaslatát, aki maga is áldozatul esett Opimius akciójának.

A Gracchusok reformjainak a mérlegét a 125. évi cenzus illusztrálja, eszerint ugyanis az öt évvel korábbihoz viszonyítva a népszámlálás 76 ezerrel több polgárt regisztrált. (Leszámítva a természetes szaporulatot és az esetleges manipulációt, kb. 60 ezerrel nőtt a lélekszám!) Ez a 60 ezer polgár körülbelül 375 ezer hektár földet kapott. A parasztság erősítése mellett a másik cél a nincstelen tömegeknek a várostól való távol tartása, valamint a katonai utánpótlás biztosítása volt. A reform azonban megkésett, a nagybirtok térnyerése már túlságosan előrehaladt.Forrás: Hoffmann Zsuzsanna - Földtulajdon az ókori Rómában