logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Kik kőrözzék a rabokat

Plinius levele Traianus császárhoz.

Uram, kérlek, igazíts el tanácsoddal kétségemben, vajon a városok tulajdonában levő rabszolgákkal őriztessem-e a rabokat, ahogy eddig történt, vagy katonákkal? Mert attól tartok, hogy vagy a hivatalos rabszolgák nem őrzik őket elég megbízhatóan, vagy ez a munka a katonák amúgy is kis létszámát még jobban igénybe veszi. Közben a hivatalos rabszolgák mellé kirendeltem néhány katonát. Persze, fennáll a veszély, hogy éppen ez lesz mindkét fél hanyagságának az oka, mert majd abban bíznak, hogy a közös munkát egymásra hárítják.


Traianus válasza:

Semmi szükség rá, kedves Secundusom, hogy a rabok őrzésére több bajtársunkat igénybe vegyük. Maradjunk meg annál a szokásnál, ami abban a tartományban otthonos, azaz, hogy az állami rabszolgák őrzik őket, hogy aztán megbízhatóan végezzék munkájukat, az a te szigorodtól és gondosságodtól függ.
Mindenekelőtt pedig attól lehet tartani, ha összekeverjük a katonákat az állami rabszolgákkal, kölcsönösen egymásra hagyatkozva hanyagabbak lesznek. S arra is ügyelniük kell, hogy minél kevesebb katonát vonjunk el állomáshelyéről.Plinius: Epist. 10, 19-20.