logo

XVI Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Szigorú rendszabályok

(Augustus) megerősítette és maga is gyarapította az atléták előjogait; betiltotta gladiator-viadalok feltétlenül halálig menő formáját. A színészek megfenyítését, amit egy régi törvény a magistratusoknak minden időben és helyen engedélyezett, felfüggesztette, az előadások idejének és a színpadnak kivételével.
Azonban mind a porond atlétáinak versenyeit, mind a gladiatorok küzdelmeit soha nem csökkenő szigorúsággal rendeztette meg. Féken tartotta a színészek túlkapásait is, ezért, midőn tudomást szerzett arról, hogy egy Stephanion nevű togata-színész asztalánál egy rövidre nyírt hajú, fiúnak öltözött matrónával szolgáltatta ki magát, az illetőt három színházban megvesszőztette, majd száműzte.
Hylas pantomimust a praetorok panaszára a saját háza előcsarnokában nyilvánosan megkorbácsoltatta; Pyladest pedig kiutasította a városból, sőt egész Itáliából, mert ujjal mutatott, s ezzel felhívta a figyelmet egy nézőre, aki kifütyülte őt.Suetonius: Aug. 45.