logo

XVI Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Szellemi mankók

Calvisius Sabinus korunk egyik leggazdagabb embere volt, de vagyona és természete egyaránt libertinushoz illett: nem láttam még soha szerencsés fickóban idétlenebbet. Ennek olyan silány volt az emlékezőtehetsége, hogy hol Ulixes, hol Achilles, hol meg Priamus nevét felejtette el, akiket mindenki olyan jól ismer, mint a saját nevelőjét.

Nincs az a kivénhedt nomenclator, aki körzetének lakóit nem megnevezné, hanem oly fonákul elnevezné, mint ahogyan ez a trójaiakat és a görögöket sorjában üdvözölte. Ám ennek ellenére műveltnek akart látszani. Ezért a következő megoldást eszelte ki: nagy összegért rabszolgákat vásárolt; egy olyant, aki betanulta Homérost, egy másikat, aki Hésiodost; azonkívül a kilenc lírikust is kiosztotta egynek-egynek.

Nincs mit csodálkozni azon, hogy sokba kerültek: nem talált megfelelőket, be kellett tanítani őket. Mikor együtt volt a társaság (familia), megkezdte velük vendégei kínzását. Szolgáit maga körül tartotta, s miközben egyre-másra kért tőlük verssorokat. hogy idézze őket, gyakran egy-egy szó közben elakadt.Seneca: Epist. 27, 5-6