logo

XIX Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Oktatás a szabadokkal együtt

A szabad gyermekek tanítása is több helyszínen zajlott: a nyilvános iskolákon kívül a gazdagabb családok alkalmazhattak házitanítót is. Utóbbi esetben költségkímélő megoldás lehetett, ha a rabszolgák is együtt hallgatták a tanítót gazdájuk gyermekeivel, de akár saját tanítójuk is lehetett. Az ilyen képzések működéséről nagyon keveset tudunk, bár a paedagogusokat sok szöveg említi. Tandíjakat említő szövegeket is találunk, de arról nincs adat, hogy kellett-e fizetni és ha igen, mennyit az iskolást elkísérő paedagogus és különösen a capsarius iskolai jelenlétéért ő ugyan nem diák, de jelen van az órákon, így egy okos gyermek megszerezhette ugyanazt a tudást, mint gazdája gyermeke.

A képzés alakulásába nagyban beleszólhatott a véletlen is. Suetonius De Grammaticis című életrajzaiban (Suet. Gram. 23) ír egy bizonyos Quintus Remmius Palaemonról, aki rabszolgaként takács volt. Valószínűleg még inaskorában kiválasztották, hogy talán capsariuskérA ő kísérje iskolába a család gyermekét. Palaemon így iskolába járhatott, s olyan sikeresen tanulta ki a betűvetést, hogy végül híres tanárrá lett. Textilipari képesítését sem felejthette el, visszavonulása után vagyonát ebbe az iparágba fektette.
A takácsmesterség nem igényel különösebb műveltséget, az egyiptomi takácsinas szerződések alapján azt látjuk, hogy a mester általában analfabéta. Nem tudjuk, hogy Palaemont mi óvta meg ettől a sorstól: lehetséges, hogy gazdái meglátták benne az intelligencia jelét, de az is elképzelhető, hogy egyszerűen ö volt éppen kéznél, amikor a gyermeküket iskolába kellett kísérni.

A rabszolgák számára biztosított elemi képzés a további tanítás megalapozásához volt szükséges. Ulpianus olyan, az impuberes szolgák számára megfelelő munkákat sorol fel, melyek mindegyikéhez szükséges az írni-olvasni tudás. Bizonyos szakmák gyorsíró és számos kereskedelmi szakma elsajátítása során is elkerülhetetlen a színvonalas alapképzés. A kézművesmestereknek és sok szellemi foglalkozásúnak üzletileg is megérte szolgáikat kitanítani mesterségükre.
Scribonius Aphrodisius a híres és hírhedt Orbilius szolgája és tanítványa volt, később ő maga is grammaticus lett. Epaphroditus egy Archias nevű alexandriai grammaticus szolgája volt, majd ugyancsak követte mesterét a szakmában. Ugyanezt tapasztalhatjuk az orvosok között is, akik gyakran szolgáikat tanították ki mesterségükre.Tóth Anna Judit