logo

XVI Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Atticus könyvmásolói

Rabszolgái, ha használhatóságuk alapján mondunk ítéletet, a legjobbak, ha külsejüket tekintjük, alig középszerűek voltak. Rabszolgái közt ugyanis igen művelt egyének akadtak: kiváló felolvasók és nagyon sok könyvmásoló. Egyetlen háziszolgája sem volt, aki ne értett volna megfelelően e foglalkozások valamelyikéhez.
Hasonlóképp nem hiányoztak az egyéb kiváló mesteremberek, akiket megkövetel egy háztartás. Mindegyikük otthonában született és nyerte képzettségét, ami nemcsak mértékletességének, hanem körültekintésének is bizonyítéka.


Cornelius Nepos: Att. 13,3-4.Igen jól teszed, ha eljössz hozzánk. Látni fogod, milyen csodálatosan elrendezte könyveimet Tyrannio azok amelyek megmaradtak, sokkal jobbak, mint gondoltam. Azonfelül szeretném, ha elküldenéd valamelyik két könyvmásoló rabszolgádat, akiket Tyrannio felhasználna a lapok összeragasztásánál és más munkálatoknál. Hagyd meg nekik, hogy hozzanak pergamenlapot a címek elkészítésére, amelyeket ti görögök. De ezt csak akkor, ha neked is megfelelő.
Egyébként mindenképpen úgy gyere, hogyha teheted, időzz el itt, és Piliát hozd magaddal. Ugyanis így illik, s Tullia ezt óhajtja. Szavamra, nagyszerű gladiatorokat vásároltál, hallom, hogy csodálatosan harcolnak. Ha bérbe akartad volna őket adni, a két legutóbbi látványosság során befektetett tőkéd megtérült volna. De ezekről később. Csak igyekezz, és ha szeretsz, gondoskodj a könyvmásolókról.


Cicero: Ad Att. 4, 4a