logo

XVI Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A Római vízvezeték karbantartása

Hátra van még a vízvezetékek karbantartása; mielőtt erről beszélnénk, néhány szó magyarázattal tartozunk arról a rabszolga-testületről, melyet erre a célra szerveztek. Két ilyen testület van, az egyik állami, a másik a császár magántestülete. Az államit korábban szervezték; már említettük, hogy Agrippáról maradt Augustusra, és ő tette államivá. Körülbelül kettőszáznegyven embert számlál.
A császári testület létszáma négyszázhatvan fő. Ezt Claudius szervezte meg, amikor a Városba vezető vízvezetéket építtette. Mindkét testület különböző munkacsoportokra oszlik: vezetékek, víztárolók és zsilipek felügyelői, a kövezők, falazók és más mesteremberek csoportjára. Néhányuknak a Városon kívül kell tartózkodnia, olyan esetekre, melyek nem jelentenek ugyan nagy feladatot, de sürgős beavatkozást igényelnek.

A Városban tartózkodó embereknek a víztárolók és elosztóállomások melletti készenléti helyükön kell feladatukat teljesíteniük, elsősorban hirtelen balesetekre számítva, hogy lehetőleg minél több városrészből adhassanak bőséges vízpótlást a baleset sújtotta kerületnek. Mivel mind a két testületből - a parancsnokok megvesztegethetősége és nemtörődömsége következtében - sok embert magáncélú munkákra visznek el, ezért a fegyelem helyreállítása és a közérdekű munkák céljából úgy rendelkeztünk, hogy egy nappal előre megszabjuk a feladatokat, és jegyzőkönyvet vezetünk arról, hogy ki melyik napon mit végzett.

Az állami - testület ellátása a kincstárból történik, ezt a kiadást a vízüggyel kapcsolatos adóbevételek fedezik. Ezt a közel kétszázötvenezer sestertiusra rúgó bevételt, melyet megdézsmáltak és bizonytalanná tettek, legutóbb pedig Domitianus magánpénztárába folyt be, az isteni Nerva igazságos rendelkezése visszajuttatta az államnak, mi pedig gondosan egy meghatározott szabályzatba foglaltuk, hogy biztosan tudni lehessen, melyek az ez alá az adónem alá esnek a vízügyi létesítmények.
A császári testület a császári magánkincstárból kapja illetményét, ugyancsak innét fedezik az egész ólomszükségletet, valamint a vízvezetékek, víztárolók és vízmedencék összes felmerülő költségét is.Frontinus: De aquis. 116-118.