logo

XVI Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A familia és a rabszolgák

Vizsgáljuk meg, mi a jelentése a familia szónak. Értelmezni különféleképp lehet: vonatkoztatják dolgokra, vonatkoztatják személyekre is. Dologi jelentése van például a tizenkét táblás törvénynek ebben a kifejezésében: „a familia szálljon a legközelebbi apaági rokonra”.
Személyekre vonatkozik a familia a törvénynek patrónusról, illetve szabadosáról szóló szavaiban, amikor az „abból a familiából”, illetőleg „abban a familiában” kifejezéseket alkalmazza. Nyilvánvaló, hogy a törvény e helyütt egyedül álló személyekről szól. Rabszolgák familiáiról is szoktunk beszélni, ahogyan a praetori rendeletnek a lopásról szóló pontjában látjuk, ahol a praetor az adóbérlők familiájáról beszél. Itt azonban nem az összes rabszolgát kell rajta érteni, csupán a rabszolgáknak erre a célra, vagyis az adószedés céljára alakított speciális testületét.

A rendelet más pontjaiban viszont a rabszolgák összességét jelenti a szó, így a kényszer alkalmazásáról vagy az erőszakkal rablott javakról szóló pontokban. Ugyancsak a visszavásárlásról szóló pontban — ha a vevőnek vagy familiájának hibájából a visszaadandó tárgy csökkent értékű —, valamint az erőszakról hozott tilalmi rendelkezésben a familia szón a rabszolgák összessége értendő. Persze, beletartoznak az úr fiúgyermekei is.Digesta 50, 16, 195, 1. 3