Az olaj tehát elsőrangú közszükségleti cikk volt, annál is inkább, mert a vajat sem a konyhában nem használták fel, sem étkezésnél nem fogyasztották (kenőcsöket készítettek belőle).
Az olaj létfontosságú élelmiszernek számított; midőn a második pun háború kitört, tehát a gazdasági helyzet súlyosbodott, i. e. 2 i 3-ban P. Cornelius Scipio (Hannibal későbbi legyőzője) és M. Cornelius Cethegus aedilisek ingyen osztottak a népnek olajat, és ezt a példát később a többi aedilis is jónak látta követni.
Az olaj a Földközi-tenger térségének országaiban mindenütt megtermett, és ezért igen olcsó árucikk volt. Az olajfa Itáliába a szőlőtőkével csaknem egy időben vonult be, és nagyon hamar elterjedt. Alig akadt vidék, ahol ne termeltek volna olajat.

Akárcsak a borban, az olajok között is különféle minőségűeket tartottak számon, a legjobb hírnévnek a venafrumi, a casinumi és a sabinumi, tehát a közép-itáliai olaj örvendett. Már az i. e. I. században Itália több olajat termelt, mint a birodalom többi része, a tartományok, s ha minőségben nem is érte el az itáliai olaj az egyes provinciák olajának színvonalát, a nagy mennyiség lehetővé tette, hogy olcsón exportálják. Ezért - mint erre már utaltunk - a köztársaság vezető körei féltékenyen őrködtek az itáliai olaj uralma fölött, és a szőlővel együtt az olajfa ültetését, művelését is megtiltották.
Az olajfaültetvény létesítését költséges tőkebefektetésnek tartották, mivel a fa lassan nőtt és évekig nem hozott gyümölcsöt. Igaz viszont, hogy az olajfa hosszú ideig él, és sokáig hoz termést. (Az olajligetek létesítése alkalmával a rómaiak is elmondhatták: „Szegény apák, gazdag fiúk...)
Az olajfa termését, bogyóját (oliva) sokáig a fán hagyták érni, addig míg majdnem lehullott. Az érett bogyót nem volt szabad lerázni, kézzel kellett a fáról leszedni. Kosárban vitték a gazdasági épület külön erre a célra szolgáló helyiségébe (torcularium), és ott olajprésben (trapetum) vagy olajmalomban (mola olearia) sajtolták ki.
Az olajat, éppen úgy, mint a bort, amphorákban, északabbra fekvő vidékeken fahordókban tárolták és hozták forgalomba. Az olajat természetesen főként étkezésre használták, de különleges eljárásokkal finomítva, illatosítva kozmetikai cikkeket, kenőcsöket is előállítottak belőle.