logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Helvidius nővéreinek halála

Kedves Cerialisom!

Milyen szomorú és könyörtelen végzet ragadta el Helvidius két nővérét! Mindkettő szülésben, mindkettő egy kislány világrahozatala után halt meg.

Lesújt a fájdalom, ha nem is jobban, mint kell: olyan szomorú a gondolat, hogy két ilyen tiszteletre méltó fiatal asszony élete virágjában termékenysége áldozata lett. Gyötör a gond a csecsemők sorsáért, akik születésük pillanatában vesztették el anyjukat, gyötör a nagyszerű férjekért, s kínoz saját magamért is. Hiszen az elhunytak apját még haló poraiban is lankadatlan ragaszkodással szeretem, ezt róla szóló beszédem és írásaim is bizonyítják. Három gyermekéből már csak egy él, a fia. S a nemrég még több oszlopon nyugvó háznak most, mély bánatba merülve, ő az egyetlen támasza és fenntartója.

Bánatomban igen megvigasztalna, ha a sors legalább őt őrizné meg erőben és egészségben, hogy méltóvá válhassék kiváló atyjához, nagyapjához. Éppen azért aggódom nagyon egészségéért, erkölcseiért, mert most már ő maradt meg egyedül. Ismered szívemet: ellágyulva, aggályoskodva tud szeretni. Annál kevésbé kell csodálkoznod, hogy annyira féltem ezt az ifjút, éppen azért, mert annyit várok tőle.


Minden jót!(Muraközy Gyula)