logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Quintus Roscius Gallus.

A színházzal szemben megnyilvánuló általános érdektelenség azonban nem akadályozhatta meg, hogy egyes kivételesen tehetséges színészek jelentős hírnévre tegyenek szert. így történt ez a köztársaságkor leghíresebb színésze esetében is. Q. Roscius Gallus a Lanuvium-beli Soloniumban született kb. Kr. e. 131-ben. Jogállását tekintve eltérőek a vélemények. Feltehetően libertinus volt, a Gallus név pedig arra utalhat, hogy esetleg gall származású, vagy ilyen melléknevű ember szabadon bocsátottja lehetett.

Cicero a De divinatione (A jóslásról) című munkájában közöl egy legendás történetet a gyermek Rosciusszal kapcsolatban: ”Mivel ő maga csecsemőkorától Soloniumban nevelkedett – ez a vidék Lanuvium területén van –, dajkája egyszer éjjel hirtelen felriadt, és világosságot gyújtva észrevette, hogy az alvó fiút egy kígyó körülfonva tartja.
Ettől a látványtól megrémülve kiáltozni kezdett. Roscius apja jelentette az esetet a haruspexeknek (béljósoknak), akik azt válaszolták, hogy nem lesz a fiánál híresebb és ismertebb. Ezt a jelenetet Praxitelés (a nagy Praxitelésnek csak névrokona) ezüstbe metszette, Archiásunk pedig versekben örökítette meg.” Persze az ilyen és hasonló történetek, álomlátás, jóslatok, különleges képességek stb. általában a híres emberekkel kapcsolatban szokásos utólagos kitalálások.Hoffmann Zsuzsa


Forrás:
http://www.tankonyvtar.hu/historia-1987-03/historia-1987-03-081013-4