logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Praetori és köztársasági fejlődés

E bűncselekményeket a római jog az egész köztársasági időn keresztül, tételesen is ismerte. Legföljebb az alkalmazásuk során dolgozták ki részletesebben, hogy egy-egy eset melyik cselekmény alá vonható. A praetori jog alig adott valamit hozzájuk, talán a dolus specialist és az erőszakot.

A praetori edictum által fenyegetett cselekmény még a „rapina", más dolgának erőszakos megszerzése, rablás. Mindezek a praetori iurisdictio jellegéből következőn delictumok; a iudicia ordinaria előtt érvényesíthető magánjellegű követelést eredményeztek, a célzott haszon vagy okozott vagyoni hátrány többszöröse alapján megállapított büntetéssel.

A crirhenek körét egyes elszórt köztársasági intézkedések után átfogón Sulla határozta meg, egyúttal rendezve az azok üldözésére hivatott quaestiones működését is. Az üldözött cselekmények csoportjai az eddigiek mellett az ambitus, azaz a választási visszaélés, a zsarolás, repetunda alapján álló kereset (ez eredetileg polgári keresetnek indult, a provinciai helytartó ellen, mindannak visszakövetelésére, amit kizsarolt; itt büntetőeljárás alá esik); a nemi erőszak és az iniuria bizonyos formái, pl. a ház megsértése erőszakkal; a hamisítások generálisan; az ún. crimen laesae maiestatis.
Forrás: Zlinszky János Római büntetőjog