logo

XXV Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Capitis deminutio.

Egy különös faja a büntetésnek, de tételes büntetésként általában szintén nem szerepel, a capitis deminutio media, a polgárjog elvesztése. A perduelliónál beszéltünk róla, hogy aki az ellenséggel összejátszott, ezzel a ténnyel elvesztette római polgárjogát (21). Tehát eleve nem minősült többé polgárnak, legfeljebb azt kellett megvizsgálni a polgárnak kijáró módon, hogy tényleg összejátszott-e az ellenséggel. Ha ezt megállapították, megszűnt polgár lenni, és úgy lehetett fölötte ítélkezni magistratusi eszközökkel és fellebbezés nélkül, mint az idegenen.

Itt csak az eljárás módját határozta meg az, hogy a cselekvő, a tettes, nem polgár. Tiberius a száműzetés legsúlyosabb alakjához, a deportációhoz, a későbbi császárok pedig a kényszermunkának életfogytiglan kimondott neméhez kapcsolták a capitis deminutio media-t, ami ilyenkor a családi állapot és a római vagyonjog elvesztésével, tehát többnyire vagyonelkobzással is járt. Mint önálló büntetést, a polgárjog elvesztését a rómaiak nem alkalmazták.
Forrás: Zlinszky János Római büntetőjog.