logo

X Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A birodalom létrehozása és igazgatásának egységesítése

„Ki lehetne oly könnyelmű és léha, hogy ne kívánná megtudni majd, az egész világ mily módon és milyen kormányzattal győzetett le, s került kevesebb mint ötvenhárom év alatt a rómaiak egységes hatalma alá, amely ezelőtt még sohasem volt lejegyezve?” - tudakolta Polübiosz Kr. e. 150 körül.

A mai korból visszatekintve a történetíró korának római politikájára a birodalmi jelzőt használhatjuk. Rostovcevnek azonban valószínűleg igazat adhatunk abban a megállapításában, hogy Róma eljárása „nem utal afféle tudatos szándékra, hogy az egész világot felölelő birodalmat hozzon létre”.
Úgy véli, „a rómaiak erre különösebben nem törekedtek, nem készültek rá, s nem is állt szándékukban ilyesmi: ami bekövetkezett, az az események sorozatának természetes következménye, amelyet Rómában senki sem látott előre, nem is láthatott. Mégis, Róma világhatalommá válása a történelem egyik fő eseménye, amely megváltoztatta annak folyását”.

Ez a „római misztérium” a későbbi történelem folyamán is érdekelte a történészeket, de még inkább a világhatalomra törekvő uralkodókat. Mi ebben az esetben a birodalom területének egységes irányítására vonatkozó kérdésekre fogjuk fektetni a hangsúlyt.
Szűcs Magdolna