logo

IV Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Dioptra cylindrata.

Annak a földmérő eszköznek az antik neve, amelyet ma dobos szögdioptának nevezünk nem maradt fent.A dobos szögdioptra általában egy henger, vagy sokszög alakú tárgy. A henger középtengelye körül bizonyos fokonként –általában 90°, ill. 45°- rovátkák helyezkednek el, amelyek segítségével a szög kitűzéskor a figuránsok által tartott kitűző rudakat lehet pozicionálni.

Számos földmérésről szóló tankönyv illusztációjában maradt fent ábrázolása a 16.századtól napjainkig. Az egyetlen antik példány, amit ma ismerünk, a franciaországi L’Orme-Ennemainnál az A29-es autópálya építkezést megelőző régészeti feltáráson, egy római villa feltárásakor került elő 1997-ben. Az előkerülési rétegek a Kr.u. 3.sz. utolsó harmadára keltezhetők.

A meglepően jó állapotban fennmaradt bronzeszköz érdekessége, hogy a hengerpalástján 16 db rovátka van. Az eredmények azt mutatták, hogy 50m-es távolságon ~40cm hibával (0.8% pontosság) lehetett a kitűzést elvégezni az eszköz segítségével. Hasonló szögkitűző eszközt Grewe is közölt, amely a második világháború előtt koblenzi múzeumban volt, ám azóta elveszett.

A nyolcszög metszetű eszköz 45°, ill. 90° kitűzésére volt alkalmas.
Forrás: Részletek Bödöcs András - A római kori úthálózat térinformatikai vizsgálata (Doktori disszertáció. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar) .