logo

IV Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Decempeda.

A decempeda 10 pedes hosszú (~2.95m) kitűző -, vagy mérőrúd volt.A hossza alapján a nagyobb területek, mint pld. actus quadratus, iugerum, centuria kimérését tették lehetővé decempeda egész számú többszörösének lemérésével. Ugyanakkor kisebb felméréseket, mint pld. actus minimus, vagy az utak szélességének kimérésére kevésbé volt alkalmas.
A hossza és kiképzése alapján alkalmas volt egyenes irányok kitűzésére, ugyanakkor a kitűzésben játszott szerepét megkérdőjelezik az Enns-ben előkerült ún. decempeda-végek. Ezek a valószínűleg egy-egy párt alkotó végződések ugyanis nem hegyes végűek, mint azt a kitűző rudaknál szokásos, hanem egyik végén kerek lapos, a másik végén domború kiképzésűek.

A domború végződés érthetőbb és célszerűbb, ebben az esetben ugyanis csak egy pontban érintkezik a rúd vége bármely felülettel, ezért egyrészt egy tetszőlegesen megadott pontra illeszthető, ill. miután nem teljes felülettel érintkezik, tetszőleges változtatható az iránya, ami pld. függőleges beállításnál játszhat fontos szerepet.
A lapos korongban végződő kiképzés már kevésbé érthető megoldás. Valószínűleg csak a jobb támasztás elérésére alkalmazták, bár ebben az esetben is elvileg csak sík felületen lehetett alkalmazni.

Mindkét felület-kiképzés azonban alkalmatlan kitűzésre, ill. a kitűzéskor mindenképpen egy fuguránst (decempedator) igényel, aki folyamatosan tartja.

Forrás: Részletek Bödöcs András - A római kori úthálózat térinformatikai vizsgálata (Doktori disszertáció. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar) .