logo

XVIII Aprilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Antik földmérési eszközök .

Az egykori nagy volumenű földmérési, vagy építési munkálatok esetében, mint amilyen az útépítés is, mindig kérdéses, hogy vajon a kialakításukra és építésükre vonatkozó elméletek mennyire állják meg a helyüket abban az esetben, ha szembe találjuk magunkat azzal a problémával, amikor az elméleteket gyakorlatba kellene átültetni.
A kérdés tehát minden esetben indokolt egy-egy elmélet felállítása után: milyen eszközzel hajtották végre? Az akár elvi, akár a gyakorlati rekonstrukciók kivitelezésére szükséges azon eszközök ismerte, amelyekkel mérnökök dolgoztak és dolgozhattak mintegy másfél-kézezer éve.

Az ókori római földmérők által használt kellékek között számos olyan machinat találunk, amelyet a középkori és az újkori földmérők is használtak, sőt némelyik a mai napig használatos, de akad olyan ókorban használt technikai megoldás, mint pld. a chorobates, melyet csak antik szerzők leírásából ismerünk. Használatukra a források alapján történtek rekonstrukciós kísérletek, kinézetükre inkább találgatásokra van kényszerítve a kutatás.
Az egyik legrégebbi mérőeszköz, a hosszú évszázadokon keresztül használt földmérő lánc, alkalmazására az antik Rómában nincs semmilyen adatunk, pedig létezését az egyszerű kivitelezés és használati mód feltételezné. Ugyanakkor szerencsés módon az egykor használt „műszerek” némelyikét régészeti leletek igazolják, így legalább a meglétükről és formájukról képet kaphatunk, bármennyire is legyen kérdéses felhasználási módjuk.
Forrás: Részlet Bödöcs András - A római kori úthálózat térinformatikai vizsgálata (Doktori disszertáció. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar)