logo

XXIX Novembris AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Pons Sublicius (Ponte Sublicio)

Kr. e. 621-ben épült, Róma legrégibb hídja.A hagyomány szerint Ancus Martius építtette. Neve a sublica „cölöp” szóból származik. Alépítménye fából készült. Kezelése a pontifexek testületének feladata volt, s minden olyan esemény, ami a hidat érte, pl. árvíz, prodigiumnak minősült. Sérüléseiről nincs sok értesülésünk, de néhány eseményt a források megőriztek. Kr. e. 69-ben egy árvíz elvitte, de újjáépült.

romaikor_kepKr. e. 23-ban egy másik árvíz lerombolta. Minden ilyen, és ehhez hasonló esemény után kijavították, elég sokáig, az V. század végéig állt, ezután már nem épült újjá. Pontos elhelyezkedéséről vitáznak a kutatók.
Horatius mondája és Gaius Gracchus esete alapján azt feltételezik, hogy ott állhatott, ahol a legrövidebb utat biztosította a folyó partjáról a Ianiculusra. Ezek alapján a forum Boariumnál, közvetlenül a pons Aemilius alatt állhatott.T. Horváth ÁgnesForrás:
http://agnesthorvath.googlepages.com/hidak