logo

X December AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Pons Mulvius (pons Milvius, ponte Milvio vagy Ponte Molle)

Egyike a Tiberis legfontosabb hídjainak.Caius Claudius Nero consul építtette Kr. e. 206-ban, miután a karthagói hadakat legyőzte a Metaurus melletti csatában.

A régi helyén Kr. e. 115-ben Marcus Aemilius Scaurus új kőhidat emelt, miután a régit leromboltatta. A híd történetének egyik legnevezetesebb eseménye a 312. évi csata, amikor I. Constantinus éjszakai látomása után a kereszt jelével katonái pajzsán a híd és Saxa Rubra közötti csatában győzte le Maxentius csapatait.

romaikor_kepA középkor során előbb egy Acuzio nevű szerzetes építette újjá, majd 1429-ben V. Márton pápa a neves építésszel, Francesco da Genazzanóval javíttatta ki az összedőlt hidat. A XVIII–XIX. században két neves művész, Valadier és Pigiani is megújította.

Ma turistalátványosság, de antik múltja miatt, hanem azért, mert 2006-ban a szerelmespárok elkezdtek a híd lámpaoszlopaira lakatokat erősíteni, s ennek következtében az egyik oszlop 2007-ben le is dőlt, azóta tiltják a lakatok felrakását.T. Horváth Ágnes


Forrás:
http://agnesthorvath.googlepages.com/hidak