logo

XXII Maius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Butrint, színház

A mai Albánia déli pontján található Butrint romvárosa, amely a terület fontos központját képezte mind a görög kolóniák, mind a római provinciák idején. Vergilius az „Aeneas”-ban a főhősnek tulajdonítja a város alapítását.
A település bár görög agórát, szentélymaradványokat és római emlékeket, így városkapukat, fürdőket, fórumot és közkutakat rejt magában, mégis legegyedibb és legnevesebb alkotása az ókori görög színháza.

romaikor_kepA színházat az i.e. 3. században emelték, és Aszklépiosz isten szentélyének részét képezte. A teátrum a görög színházépítészet hagyományaihoz hűen természetes hegyoldalba épült és a nézőteret félköríves formájúra alakították ki.
Az üléseknek egyediséget az első sor különleges megoldása kölcsönzött, amelyet lábtartókkal és oroszlánformájú támasszal láttak el. Az emléknek jelentőségét tovább fokozza, hogy a római időkben átépítették, így a római színházépítészet tradíciói is visszaköszönnek rajta.

A Krisztus utáni 3. században a közönség arénáját kibővítették a kincstárépületének oldalán. A színpad szkénéjéből alig maradt fenn valami, és eredeti képéről kevés tudomásunk van, feltételezések szerint a római kor hagyományaihoz hűen a görög elődhöz képest még szélesebb és mélyebb volt és minimum kétemeletesre formázták. Ebből az alsó szint később kiegészített egysége ma is látható.