logo

VIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A tablinum

Mint már említettük, a tablinum az atriumhoz csatlakozott. Jóval kisebb volt az utóbbinál, alaprajza olyan téglalapot mutat, mely eléggé megközelíti a négyzet formáját. Rendszerint teljes szélességében nyílt az atriumra; a két helyiséget nem választották el ajtók; a többnyire izmos pillérektől keretezett tablinumba vezető bejáratot széles függöny takarta el. Sok házban meg is találták a függönytartó kampókat, melyek (gyakran 16 centiméter átmérőjű) bronztárcsákba vannak erősítve. Az egyik helyen a kampót hajóorr. formájúvá képezte ki mestere, egy másik pedig leszegett fejű bika nyakából nyúlik ki. Rendszerint a tablinum padlózatát is mozaikkal díszítették.

A „Tragikus költő” házában például gyönyörű mozaik-kép borítja a tablinum padlózatát. A kép színházi öltözőt ábrázol a színészek fellépése előtt: egy szakállas öreg férfi - a társulat vezetője - még az utolsó pillanatokban is jó tanácsokat osztogat két fiatal színésznek, akik már magukra öltötték szatír-jelmezüket; az öreg mellett jobbra-balra maszkok láthatók; mögötte egy harmadik fiatal színész a színházi szolga segítségével hosszú ujjas köntöst húz magára; a kép közepén pedig egy fuvolásnő próbálgatja hangszerét. Számos esetben mozaik-kép látható a tablinum küszöbe előtt is, még az atriumban; a „Vadászat házának” tablinuma előtt például egy színészi maszk pompásan kidolgozott mozaik-képe díszíti a padlózatot.

A tablinum többnyire teljes szélességében nyitva áll a peristylum felé, de az is előfordul, hogy a kijárat itt összeszűkül - néha csak kevéssé, de néha a tablinum szélességének harmadával, sőt felével is. Némelyik házban a tablinumot alacsony mellvéd választja el a peristylumtól; másutt pedig a tablinumból széles ablak néz a peristylumra. Az ilyen elrendezést esztétikai megfontolások sugallták: az atriumból a peristylumra nyíló kilátást az építész azért szűkítette le, hogy ezáltal nagyobb fokú zártságot és hatást kölcsönözzön neki. A tablinum szintén keretül szolgált annak a képnek, amely az atriumban, sőt magában a tablinumban tartózkodó ember szeme elé tárult.Forrás: Marija J. Szergejenko - Pompeji Fordította: Terényi István Gondolat Kiadó 1960