logo

VIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A konyhák

A pompeji konyhák rendszerint a ház hátsó végében helyezkedtek el, de néha külön toldaléképületet emeltek a számukra. Kicsiny helyiségüket (alapterületük ritkán érte el a 15 négyzetmétert) a tűzhely, az asztal, esetleg még egy víztartály és kemence zsúfolásig kitöltötte.

romaikor_kepAlaprajzuk nem mindig szabályos; vannak trapéz formájúak, és vannak olyanok, melyek keskeny, hosszúra nyúlt téglalap alakot mutatnak. Megvilágításuk gyatra; csak a belső ablakokon vagy a tetőnyíláson át kaptak némi fényt. Minthogy a konyhában állt a tűzhely, gyakran ott volt a lararium is.

A konyhából lefolyócsatorna vitte le a szennyes vizet az árnyékszékbe, melyet rendszerint a közelében állítottak fel. Arra is van példa, hogy a konyhát a pincehelyiségben vagy az emeleten rendezték be. Varro közlése szerint a tricliniumot gyakran áthelyezték a földszintről az emeletre; talán innen maradt az a szokás, hogy az emeleti helyiségekbe vezető lépcsőt a konyhában állították fel. A konyha közelében rendezték be az éléskamrát.Forrás: Marija J. Szergejenko - Pompeji Fordította: Terényi István Gondolat Kiadó 1960