logo

VIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A hálószobák

Pompejiben az atriumra nyíló hálószobák magas, keskeny helyiségek voltak, s ajtóikat is magasra méretezték. A peristylumot környező hálóhelyiségek viszont teljes vagy majdnem teljes szélességükben nyitva voltak a porticus felé, s gyakran még keskeny ajtó kötötte őket össze a szomszédos szobákkal. Ez az elrendezési mód teljesen érthető: a porticusokban az ajtókat nyáron éjjel-nappal nyitva tartották, de télire mind becsukták, s a porticust az oldalsó bejáraton át közelítették meg.

romaikor_kepA hálószobák előtt néha kis előszoba-féle volt; valószínűleg a szolgálattevő rabszolga tartózkodott benne. Az ágy gyakran külön falifülkében állott. Ha a hálószoba padlóját mozaikkal rakták ki, akkor az ágy helyét fehéren hagyták, s ezt a fehér négyszöget ornamentális szegéllyel vették körül.

Azonkívül a mennyezetnek azt a részét, mely az ágy fölött volt, gyakran dongaboltozattá képezték ki. A hálószobák sokszor oly kicsinyek voltak, hogy egy ágy - hát még egy kettős ágy! - majdnem teljesen kitöltötte a helyiséget.Forrás: Marija J. Szergejenko - Pompeji Fordította: Terényi István Gondolat Kiadó 1960