logo

VIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Atrium (A ház középpontja).

A ház középpontja az atrium volt, amelyet lakószobák vettek körül. A háznak ezt a helyiségét cavum aediumnak vagy cavediumnak is nevezték.

Egyes vélemények szerint azonban az utóbbi elnevezések csak a nyitott részére vonatkoznak. Az atrium közepe ugyanis eredetileg nyitott volt, ezen a füst elvezetése céljából kialakított tetőnyíláson, a compluviumon át, felülről jutott a fény is a minden oldalról zárt az átriumba. Feltehető, hogy eredetileg a konyha rendeltetését töltötte be. Innen ered a neve „ater” = fekete, sötét, azaz füstös.

romaikor_kepAz atrium közepén lévő tetőnyílás (compluvium) célja eredetileg a füst elvezetése volt. A compluvium nagysága Vitruvius szerint egyharmada az atriuménak. Alatta kis medencét (impluvium) helyeztek el. Ennek célja az esővíz összegyűjtése. Ebből a medencéből kis csatorna vezette el a vizet a vízgyűjtőbe.
Az atrium római lakóház központi tere, innen nyíltak a későbbi időkben a helyiségek. Mai elnevezéssel „nappali szoba”, itt fogadták a vendégeket, itt őrizték az ősök képmásait (lararium) és itt ravatalozták fel a halottakat.T. Horváth Ágnes


Forrás:
http://agnesthorvath.googlepages.com/lak%C3%B3%C3%A9p%C3%BCletek