logo

VIII Sextilis MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Az alae

Ami a „szárnyakat” (alae) illeti, a pompejiek nemigen tudták, mit is kezdjenek a háznak ezzel az ősrégi részével. Egy háznak rendszerint két alája volt, de néha csak egyet hagytak meg. Sok házban szekrényt állítottak beléjük, vagy pedig magukat az alákat alakították át szekrényekké, afféle szerkamrákká oly módon, hogy állványokkal szerelték fel; az állványok, polcok nyomai nyomai még ma is láthatók.

Néha átjárónak használták az alákat, rajtuk keresztül léptek be a szomszédos helyiségbe. A régészek feltártak olyan alákat, melyeknek padlózata középen négyszögbe foglalt mozaikmintákkal van kirakva; az ilyen akik ebédlőhelyiségül szolgáltak. De néha hálószobának is használták őket. Epidius Rufus házában az alák nem az atrium végében, hanem inkább a közepe felé voltak; az egyiket a házi-istenek kis kápolnájává (lararium) alakítottak át.Forrás: Marija J. Szergejenko - Pompeji Fordította: Terényi István Gondolat Kiadó 1960