logo

XXIV Junius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A királyság ideológiája.

Eddig csak a thrák héroszhoz kapcsolódó vallásos elképzeléseket vizsgáltuk. De az ókorban a vallás szorosan összefonódott a politikával, mivel a hatalom és a fennálló rend kizárólag a vallás segítségével igazolhatta létjogosultságát. Az istenek királyságát földi mintára alkották meg, a másvilági rend az evilági társadalom ideális modellje.
Sajnos, a legtöbb emlék, amely megvilágíthatná a thrák vallást, a római korból származik. Thrákia meghódítása után a rómaiak megsemmisítették az ország hagyományos politikai és közigazgatási rendszerét, és így a vallást megfosztották társadalmi alapjától.

Ha csak a római időkből származó adatokra támaszkodnánk, nem érthetnénk meg a thrák istenségek politikai szerepét. Ezért a királyi hatalom thrák intézményének rekonstrukciójához elsősorban a római hódítást megelőző kor írásos és régészeti emlékeihez folyamodunk.Forrás: Alekszander Fol Ivan Morazov Thrákia és a Thrákok