logo

IV December AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A felirat hordózok és a feliratállítás indokai

Egy-egy feliratról ismerjük mindegyik raetiai sevirt. Hármukat sírfeliratról (RAE 2¬ 4), ezek közül az egyiket egy síremlékre (RAE 2), egy másikat szarkofágra (RAE 4) véstek fel. A harmadik felirat (RAE 3) elveszett, így a felirathordozó pontos meghatározása jelenleg nem lehetséges.
A szarkofág kizárható, ugyanis a feliratot öt személy számára állították, így nagy valószínűséggel egy sírsztélé lehetett. Állíttatásukra magától értetődő okból került sor. A negyedik raetiai sevirt (RAE 1) egy építési feliratról ismerjük, mely egy Silvanusnak szentelt szentély vagy templom és a hozzá tartozó istenszobor felújítását örökítette meg.

A munkálatokat a felirat szerint az uralkodó ház tiszteletére (in honorem DDomus DDivinae) végezték, így az állítatás oka összefüggésben lehetett az állítató, S. Attonius Privatus tisztségével. És így talán a felirat a seviratus elnyerésért tett munusról emlékezik meg. Bár ennek ellentmond az, hogy a sevir testületek a megistenült és nem a regnáló császárok kultuszát látták el.Forrás: Részletek Agócs Nándor: Augustalis testületek a Duna-vidéki tartományokban (Szakdolgozat. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Történettudományi Intézet.