logo

XXVIII Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Városi rang

Kérdéses, hogy tehető-e különbség az egyes városok között az alapján, hogy municipium vagy colonia ranggal rendelkező települések voltak. A probléma abból fakad, hogy a Moesia Superior és a két Pannonia területéről hét várost ismerünk, amelyekben sevirek voltak. Két esetben (Scarbantia és Salla) csak egy-egy töredékes feliratról rendelkezünk információval, ráadásul a scarbantiai felirat elveszett, így valójában bizonytalan, hogy ott tényleg létezett-e a testület.

A sallai felirat megvan ugyan, azonban olvasata erősen kérdéses. E két település municipium ranggal rendelkezett. A másik öt (Scupi, Aquincum, Carnuntum, Poetovio, Savaria) pedig colonia volt, azonban mivel más coloniákban nem találkozunk a sevirekkel, nem csak a jogállásban keresendő a különbség. Bár lehet, hogy csak a források szűkössége az oka annak, hogy (Noricumot és Raetiát leszámítva) a többi tartomány coloniáiból és municipiumaiból nem ismerünk sevireket. Ráadásul más provinciák municipiumi rangú városaiban (Aelium Augustum) kimutatható a sevir (Augustalis) testület jelenléte.

Moesia Superiorban és Pannoniában közös vonás, amennyiben Salla és Scarbantia problémájától eltekintünk, hogy a sevirek mellett mindig megtaláljuk az Augustalisokat is.
Forrás: Részletek Agócs Nándor: Augustalis testületek a Duna-vidéki tartományokban (Szakdolgozat. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Történettudományi Intézet