logo

XXVIII Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Bányászat. (Augustalisok és Sevirek)

Az összes vizsgált tartomány rendelkezett bányákkal, bár természetesen eltérő minőségben és mennyiségben. A kérdés tárgyalása már csak azért is fontos, mert a vasbányák bérletével egy sevir és egy Augustalis is foglalkozott.
Vaslelőhelyek mindegyik tartományban voltak, igaz, hogy némelyek kevésbé voltak jelentősek, azonban kitermelés mindegyik tartományban folyt. Raetia nyugati felében voltak a tartomány fontosabb vas lelőhelyei, a fent említett sevir (RAE 4) pedig többek között ezeket is bérelte. Továbbá a három Daciának illetőleg egy harmadik, a felirat töredékessége miatt azonosíthatatlan területnek a vasbányáit. Daciában ezek a bányák Alsótelek határában és Vajdahunyad környékén voltak. Ez utóbbi területet pedig legalább fele részben valamikor egy Augustalis (DAC 40) is bérelte.

A tartományok mindegyikében volt azonban erre lehetőség, Pannonia déli, Dalmatiával határos részén, a mai Ljubija környékén volt található néhány vasbánya, a bányaigazgatás alkalmazottainak és bérlőinek feliratai a közeli városokból, Sisiciából és Mursából ismertek. A noricumi vas fontosságát szükségtelen hangsúlyozni, az itteni bányászat központja Virunum volt, bár bányabérlettel foglalkozó Augustalisokat innen sem ismerünk.

Moesia ugyancsak rendelkezett vasbányákkal azonban innen nem ismerünk a bérletre vagy az igazgatásra vonatkozó feliratokat sem. Az eddigi források alapján úgy tűnik, hogy a jövedelmezőbb és tekintélyesebb noricumi vasbányák bérletével mások foglalkoztak, ugyanez igaz az arany és ezüst bányászatra.
Ennek okát kevésbé tudom meghatározni, de érdekes módon a városi ranggal is rendelkező Ampelumból, amely a daciai aranybányászat központja is volt egyben, ne ismerünk Augustalisokat. Számos város közelében léteztek bányák, amelyekből nem ismerünk Augustalisokat vagy sevireket. Ilyenek például Ulpiana és Naissus Moesia Superiorban, ez azt jelenti, hogy bányák közelsége nem indokolja, hogy ott létezzen is valamelyik testület.

Bár az is igaz Moesia Superior vasbányái északon helyezkednek el, a hozzájuk közelebbi városokban azonban megtalálhatóak az Augustalisok.Forrás: Részletek Agócs Nándor: Augustalis testületek a Duna-vidéki tartományokban (Szakdolgozat. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Történettudományi Intézet