logo

IV Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Civitas Azaliorum.

Az Azali népét Plinius az alfabetikus felsorolásában említi. Katonai diplomák ugyancsak őrzik a közülük sorozott katonák nevét. Egy princeps civitatis után két felirat is maradt Esztergomban. Ismerjük a civitas Azaliorum egyik - a civitas Boiorummal közös lovagrendű praefectusát. Ennek az északra szakadt, vagy északra telepített illyr törzsnek a szállásterülete a Duna partján, Arrabona táján, attól talán kissé keletre kezdődött, és a Duna könyökig húzódott. Keleti szomszédságukban az Eravisci éltek, nyugati szomszédjuk Mursella volt.

A civitas Azaliorum határa utóbbi felé valószínűleg a Bakonyér lehetett. Keleten az Eravisci, illetve az ezek szállásterületén szervezett aquincumi municipium felé pedig a Vértes hegység vonulata volt a határ, mely 212-ig a két Pannoniát is elválasztotta. Esztergom, Sárisáp, Csév, Piliscsaba, Csapdi és Öskü vonala a civitas Azaliorum keleti peremét jelentette. Délen nagyon nehéz megvonni a határt. Amennyiben Mogetiana az Azali municipiuma volt, és a lokalizálása is helytálló, akkor a Balaton északi partja jelentené a határt. Ez ugyan nagy területnek tűnik, de a iasok és a boiusok territoriuma sem volt ennél kisebb.

A törzs központja eredetileg a mai Dunaalmás - Neszmély térségében volt. Az itt található Halstatt-kori temetők és tumulusok velük hozhatók kapcsolatba. A központ tőszomszédságában, a mai Almásfüzitőnél a rómaiak auxiliáris tábort létesítettek Az illyr helynevet - Odiavum / Azaum - a tábor, ill. a tábor és az auxiliaris vicus vitte tovább.

A táborról, és közvetlen környékéről azonban - az itt létesült ipari üzem miatt - már nem valószínű, hogy valaha is további információkat tudunk szerezni.

A 2. században intenzívvé vált az azalusok sorozása az auxiliaris alakulatokba, ez pedig a római polgárok számának növekedését segítette.Forrás: Szabó Edit (egyetemi tanár) - A Pannóniai városok igazgatása (Urbanizáció, önkormányzat és városi elit a Kr. u. 1-3. században a feliratok tükrében)