logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Lycia történelme dióhéjban

A hettita forrásokban lukka néven jelennek meg. I. e. 546-ban, legyőzve a lükiaiak ellenállását, a Perzsa Birodalom fogalta el a területet.Ezután Lükia számtalanszor gazdát cserélt (Déloszi Szövetség, Kária, Ptolemaioszok, Újperzsa (Szasszanida) Birodalom, Rodosz). A lakosság hevesen ellenállt a rodoszi uralomnak, így a Római Birodalom i. e. 169-ben szabadnak nyilvánította. Ez a szabadság egészen 43-ig tartott, ekkor Claudius Lycia-Papmphylia néven római provinciává szervezte a területet.

A lükiaiaknak szokatlan érzékük volt az együttműködésre és a szövetkezésre: már a perzsa uralom idején, amikor minden lükiai várost a saját uralkodója igazgatott, a városok pénzeinek egyformasága valamiféle szövetséget sejtet közöttük. Nem sokkal i. e. 200 előtt hivatalosan is létrejött a lükiai szövetség, amely nem tanácsában és gyűlésében minden egyes város nagyságának és jelentőségének arányában képviseltette magát.

Az i. e. 169-et követő kétszáz évben a szövetség töltötte be egy független állam összes funkcióját, amely a római uralom alatt is fennmaradt, még ha korlátozott hatókörrel is. Az egyes városok nevében a szövetség bocsátott ki egységes lantot, a lükiaiak védőistenének, Apollónnak jelképét ábrázoló- pénzérméket.
Forrás:
Pecz Vilmos: ÓKORI LEXIKON
Készült az 1902-1904 között Budapesten, a Franklin Társulat által 2 kötetben kiadott mű reprintje alapján.
A MEK-változat az ISZT támogatásával készült
Hungarológiai Alapkönyvtár