logo

XXVIII Januarius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Mons Graupius

„Mons Graupius” pontos helyét mind a mai napig nem sikerült vitathatatlanul beazonosítani.A régészek és történészek között egy véget nem érő vita forrását jelenti. Egyesek szerint a Tacitus által említett Mons Graupius nem más, mint a mai Bennachie-hegység Aberdeentől mintegy 40-50 km-rel északnyugatra.

Mások ennél jóval délebbre, a mai Stonehaven térségébe, Aberdeentől dél-délnyugatra helyezik azt. Megint mások az elnevezést alapul véve úgy vélekednek, hogy mivel a Graupius és a mai Grampian szavak közötti hasonlóság annyira nyilvánvaló, ha nem meggyőző, hogy a két helységnév egy és ugyanazt a földrajzi helyet fedi. Eszerint a monsgraupius-i csata az eddig gondolttól sokkal messzebb, valahol a mai Inverness környékén játszódhatott le.

Az is előfordulhat, hogy az egyesült kaledóniai törzsek serege ugyanazon a cullodeni csatamezőn szenvedett vereséget, ahol 1600 évvel későbbi utódaik 1746-ban. (Magnusson 17-18.)


Biró Teofil