logo

XXVII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Az ellenséget segítő rabszolgák büntetése

Róma hadjáratai során sokszor kegyetlenül megbüntette azoknak a városoknak a lakóit, amelyek az ellenség pártjára álltak. Ha kivégzésekre került sor, a rabszolgákra valószínűleg minden alkalommal keresztre feszítés várt.

Az első mithridatészi háborúban (Kr. e. 87-85) a pontoszi király Szkiathosz szigetén tárolta az általa szerzett hadizsákmányt. Appianosz szerint ezért Q. Bruttius Sura római hadvezér elfoglalta a szigetet, s lakóit példásan megbüntette, amiért együttműködtek Mithridatésszel: számos rabszolgát keresztre feszítettek, a szabad lakosoknak pedig levágták a kezét.

A hadviselő felek már az ókorban is alkalmaztak kémeket. A katonai hírszerzők (speculatores) feladatuk ellátása során óriási kockázatot vállaltak, hiszen ha az ellenség kezébe kerültek, könyörtelenül kivégezték őket.

A hispaniai hadjárata során Iulius Caesar is foglyul ejtett négy kémet: ezek közül egy katona volt, három pedig rabszolga. A katonát Caesar parancsára kikérdezték, míg a rabszolgákat keresztre feszítették.Forrás: Sáry Pál - Keresztre feszítés az ókorban