logo

XVII Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Calpurnius Flaccus

Hadrianus császár korában élt római szónoklattanár (rétor).Könyvben gyűjtötte össze az idősebb Seneca (i. sz. I. sz.) utáni szónoklattanárok előadásainak java érdekességeit, főleg vitatémáit, amelyeken a növendékek a vádbeszédek és védőbeszédek szerkesztését tanulták; legtöbbször ugyanarról a témáról kellett mind a kétféle beszédet megszerkeszteni, előzőleg pedig a kényesebb esetek jogi minősítését tisztázni.
Ezek az iskolai gyakorlatok (declamatio) csupa kiélezett helyzetet mutattak be, s ennek megfelelően feldolgozásukban is kötelező volt az éles megkülönböztetés, a hajszálig pontos elemzés, az ellentmondások kiemelése és a mindenkor talpraesett és szellemes visszavágás.

Calpurnius Flaccus ránk maradt könyve 53 ilyen vitatémát gyűjtött össze; hiteles és eleven képet ad a császárkor első és második századának főiskolai életéről, jogi vitáiról és ügyvédi gyakorlatáról. Magától értetődik, hogy a jogi problémák közt számos olyan akad, amely novellaanyagot tartalmaz, és mutatja, hogy a szónoki iskola gyakorlatában szerepeltek olyan témák is, amelyeket a szépirodalom már régebben feldolgozott.