logo

III Martius AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Perzsa hadjárat és Iulianus halála

Iulianus perzsák elleni hadjárata a késő antikvitás egyik legnagyobb katonai vállalkozása volt. Nagyon sok a tisztázatlan kérdés vele kapcsolatban, például nem ismerjük még a célját sem. Ennek következtében egészen merész találgatások is felmerültek már vele kapcsolatban, például az, hogy Nagy Sándor nyomdokaiba akart lépni, vagy az, hogy a Perzsa Birodalom élére római vazallus uralkodót akart ültetni. Sokkal valószínűbb azonban, hogy az elődje által félbehagyott vállalkozást akarta folytatni, s Mesopotamiát szerette volna visszafoglalni. Nem volt kényszer a háború.

A perzsák tárgyalásokkal el is szerették volna kerülni. Zósimos 65 ezerre teszi az expedíciós sereg létszámát, ami a birodalom teljes haderejéhez viszonyítva nagyjából reális számnak tűnik. Iulianus egészen a perzsa fővárosig, Ktésiphónig nyomult előre. Ott csatát nyert, de a város ostromára - megfelelő felszerelés nélkül – nem gondolhatott. (Ez azt mutatja egyébként, hogy korlátozott vállalkozásról lehetett szó.)
A visszavonuláskor utánpótlási gondjai voltak. A perzsák ugyanis mindent felégettek. A katonák elégedetlenkedtek, ezért drasztikus kényszerítőeszközöket is alkalmazott, ami erősen ártott a népszerűségének. Egy éjszakai csetepaté során halálos gerelydöfést kapott - nem tudni, honnan -, és a Tigris menti Marangában halt meg.

Váratlanul bekövetkező halála - a Iulius Caesaréhoz hasonlóan - döbbenetet keltett birodalom szerte, s köré még a középkorban is újabb legendák szövődtek. Rövid uralkodása ellenére az egyik legjelentősebb, de kétségtelenül az egyik legvitatottabb római császár is. A birodalom megújításának szándékával végzett átfogó reformtevékenység és ehhez kapcsolódó intenzív törvényhozás jellemezte uralmát. Az újabb kutatások emberként nagyra értékelik, ám politikáját kilátástalannak ítélik.

Váratlanul bekövetkező halálával a régi hit utolsó támogatóját veszítette el.Havas László - Hegyi W. György - Szabó Edit
Római történelem
Osiris Kiadó Budapest, 2007