logo

XV Quintilis AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

Kr. e. VI. század

Kr. e. 550 körül

- Karthágói-etruszk diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokKr. e. 524 körül

- a kyméi (Cumae) Aristodémos győzelme az etruszkok fölött CampaniábanKr. e. 510

- A királyság bukása, a köztársaság kezdete. A nemzetségfők létrehozták az arisztokratikus köztársaságot. (Az utolsó római király, Superbus elüldözése (etruszk uralom vége).
Az utolsó (etruszk) király, Tarquinius Superbus elűzése, a mondabeli királykor vége. A római köztársaság és Karthágó közötti (1) szerződés: a Földközi-tenger nyugati medencéjében a kereskedés monopóliumát elismeri Róma, a rómaiak és szövetségesei sértetlenségét a punok.

Tarquinius Superbus (Tarquinius Priscus király fia), a hetedik király a görög türannoszok vonásait mutatta (superbus = gőgös). Őt a patrícius nemesség Kr. e. 510-ben megfosztotta hatalmától, és száműzték a teljes királyi családot (refugium). Ami ezután következett, az már a Római Köztársaság története.

Az ókori Római Köztársaság az ókori Római Királyság jogutódja, és i. e. 509-ben jött létre, miután a rómaik fellázadtak, és elűzték a királyi Tarquinius családot ("refugium").
A kivívott függetlenség Rómának kezdetben politikai, gazdasági és kulturális téren egyaránt hanyatlást hozott. Megszakadtak a korábban virágzó kereskedelmi kapcsolatok, leálltak az építkezések. I. e. 509 körül a római köztársaság (ekkor még mint Latium vezető hatalma) szerződést kötött Karthágóval, melyben elismerte a pun állam kereskedelmi monopóliumát a Földközi-tengeren, cserébe az szavatolta Róma és szövetségesei sérthetetlenségét. Ám Róma csak kemény harcokkal biztosíthatta fennmaradását a támadó latin törzsek és az etruszk restaurációs törekvések ellen.Kr.e. 509

- Az utolsó (etruszk) király, Tarquinius Superbus elűzése, a mondabeli királykor vége.

- A köztársaság kezdete a hagyomány szerint

- L. Iunius Brutus és L. Tarquinius Collatinus, majd P. Valerius Publicola (suffectus) consulsága

- Karthágóval kötött első szerződés a hagyomány szerint508-507

- Karthágó és Róma első szerződésének éveKr.e. 507

- Iuppiter Capitolinus templomának felszentelése RómábanKr.e. 500

- Az ariciai, latin Róma-ellenes szövetség létrejötte