logo

XXVII Maius MMXXII AD

facebook-csoport


Új Facebook közösségi csoportunkba szeretettel várunk mindenkit! Ötletek, beszélgetések, tanácsok minden ami Ókori Róma!


Facebook csoport

A polgárháború és a négy császár uralkodása (68-69)

Nero halálát követően a senatus Galbát ismételten elismerte császárként, mivel családja a nobilitas közé tartozott. Idős, konzervatív politikusként a takarékosságot és a katonai fegyelem helyreállítását tűzte ki célul. Ennek eredményeként a korábbi császárok által a testőrség számára az új uralkodó hatalomra kerülésének alkalmából meghonosított pénzbeli ajándékot (donativum) megtagadta, melyre válaszul a praetorianusok 69. január 15-én megölték, és helyére M. Salvius Othót kiáltották ki császárnak. Ezzel egy időben a Rajna melletti légiók Germania legatusát, Vitelliust kiáltották ki császárnak.

Othó és Vitellius között a katonai összecsapásra 69 áprilisában Észak-Itáliában került sor, amely Vitellius győzelmét hozta. A vereség hatására Otho öngyilkosságot követett el, és a keleti légiók is elkezdtek szervezkedni, majd 69. július 1-jén Flavius Vespasianust, az idős és tapasztalt hadvezért kiáltották ki császárnak. Vespasianust még Nero nevezte ki a iudeai háborúban részt vevő római haderő parancsnokának.
A Vitellius és Vespasianus hívei közötti összecsapások miatt Rómában is utcai harcok folytak, de miután Vespasianus testvére töltötte be ekkor a praefectus urbi tisztségét, ő pedig bátyja oldalára állt, ezzel javára dőlt el a csatározás. Magát Vitelliust is elfogták, majd megölték. Így a négy császárt is látott 69. év végén Vespasianust távollétében a senatus december 22-én császárrá választotta. Uralkodásával egy új császári dinasztia jelenik meg Róma élén, s ezzel egy új szakasz veszi kezdetét.

A Nero halálát követő időszakban a Julius-Claudius-ház császári trónra esélyes jelöltet nem tudott állítani, ezért négy olyan senatort is megválasztottak a princepsi tisztségre, akik semmiféle rokoni kapcsolatban nem álltak a korábbi uralkodókkal. Így a négy császár éve valójában a senatus arra irányuló próbálkozásának tekinthető, hogy visszaszerezze befolyását a princeps személyének kiválasztásában. Ez a törekvés azonban Vespasianus és fiainak trónra jutásával további 26 évre lekerült a napirendről.Pókecz Kovács Attila tanszékvezető egyetemi docens (PTE AJK)


Forrás: Pókecz Kovács Attila - A principatus államszervezetének fejlődése Tiberiustól Diocletianusig (Kr. u. 14 - Kr. u. 284)